I 2019 udkom Sarah Engell og jeg med romanen ”Tag gaden tilbage”, der har Polly fra Hirtshals i hovedrollen. I modsætning til mange jævnaldrende har Polly en enorm appetit på livet; hun er nysgerrig, hun vil mærke livet og ud og se, hvad det har at byde på – også seksuelt. Det synes vi, det var på tide, at en pige som Polly fik lov til, og også uden, at hun at den grund behøvede at blive udskammet eller at undskylde for sig selv.

På vej hjem fra et fælles foredrag kom vi imidlertid til at snakke om, at når man taler om frihed til at være et seksuelt meget aktivt væsen, så hører der til den samtale også friheden og retten til at være det modsatte; friheden til at sige nej, friheden til ikke at have lyst. Og det på den baggrund, at Pollys bedste veninde Kat får sin helt egen historie i Giv mig tiden igen.

Hvor Polly er super spændt på voksenlivet med alt, hvad det indebærer, ser Kat det som én lang og melankolsk sigen farvel til alt det, der er fedt. Hendes elskede rollespilsunivers Yxengaard står til at lukke, Polly drømmer om at flytte helt til Kolding, og da hun fylder 18, mister hun sit ungdomsjob på Fisken. Det eneste positive er, at hun lykkes med at blive kæreste med sin bedste ven Dugge, men efterhånden som han bliver mere og mere klar til, at de også skal have et seksuelt samliv, oplever Kat, at hun har det helt modsat. Hun er ikke klar. Og jo mere hun prøver, jo mindre klar bliver hun …
Kat er nemlig aseksuel, viser det sig. Og når vi skriver om en seksuel orientering, som er så underbelyst, og som også Sarah og jeg vidste så lidt om på forhånd, var det for os nødvendigt at søge al den hjælp og information, vi kunne, for at kunne skrive både troværdigt og ikke-skadende om emnet. Derfor har vi interviewet 3 personer, som er medlem af Foreningen for Aseksuelle i Danmark til at starte med. Efterfølgende har vi haft disse + yderligere 2 testlæsere på, som selv er aseksuelle, og som er kommet med super gode noter til vores historie. De noter har vi selvfølgelig rettet os efter og føjet ind i manuskriptet, hvorefter testlæserne igen har læst med. Det kan lyde besværligt og som noget, der begrænser vores frihed som forfattere, men vi har faktisk kun oplevet det som enormt oplysende og inspirerende.

Det samme gælder vores rollespilsresearch, hvor Yxengaards Claus Gajhede var så venlig at lade sig interviewe og lod os tage et utal af billeder af sit vildt inspirerende rollespilsunivers. I det hele taget har researchfasen til denne bog været anderledes og mere omfattende end noget, jeg ellers har prøvet, men det har været en 100% og på alle planer positiv oplevelse og noget, som har været helt afgørende for Kats historie. Håber du har lyst til at læse med.